Vester-vov-vov tour
Blokhus. 30. juli 1859 satte Rejsedigteren Hans Christan Andersen for første gang sin fod på Vendsysselsk jord. Han kom sejlende på en trækpram over Limfjorden fra Ålborg til Nørresundby.
Her blev han afhentet i en åben vogn af godsejeren Christian Rottbøll fra Børglum Kloster, og skriver i dagbogen. Der blæste en kold Vestenvind så at min mave frøs.
De gjorde holdt udenfor Hotel Nordsøen i Blokhus, her pakkede kroejeren Rejsedigteren godt ind inden køreturen fortsatte vest om Store Vildmose, der malende skriver: Langt borte øjnedes klosteret, som ligger meget højt. Det blev aften, stille vejr og meget klart, forbi Vildmosen kunne vi høre Vester-vov-vov, hvor det ruller: Skynd dig at kom! Om føje år er heden som en kornmark står.
Åbybro. Fra Nørresundby kørte Rejsedigteren i den åbne vogn af de vendsysselske veje med godsejeren over Åbybro og Åbybro bro, der førte over Vendsyssels betydeligste vandløb Ry å, som den gang var en træbro på træpæle, og ved sider var i åbunden nedrammet ”ryttere” til at byde is-gangen.
Tæt herved lå Åbybro kro, der var en betydeligt bedrift med landeri, købmandshandel m.m.
Derpå fortsatte turen over Brogaard, Jetsmark, Pandrup og Kvorup, her kom de forbi Hune og Hune kro, der lå hvor vejen udmundede i vejen fra Saltum.
I Blokhus blev der gjort holdt udenfor Hotel Nordsøen, der endnu eksisterer som Strandingskroen. Her blev Rejsedigteren modtaget af købmand C. Bang Klitgaard, der i 1844 havde fået bevilling til at drive krohold i vesterhavsbyen.
Når godsejer Rottbøll valgte at køre ind til Blokhus var årsagen den, at der var en handelsforbindelse mellem Børglum Kloster og købmandshandlen her, som var blevet landskendt allerede omkring 1850. Med sine skibe hjemførte købmanden masse af varer fra England, Tyskland og landene omkring Østersøen. En af aftagerne var Rottbøll.
Købmand C. Bang Klitgaard var en mand med mange interesser, der i mange henseender var lidt af en foregangsmand, som blandt andet indførte køer fra England og Norge, og prøvede nye kornsorter, gødningsstoffer og landbrugsmaskiner.
Det var et gæstfrit hus, hvorfor det sandsynligt var her Rejsedigteren blev pakket ind i lune tæpper af kromanden, før de sidste 40 kilometer skulle tilbagelægges mod Børglum Kloster, der gik over Faarup, Saltum, Ingstrup og Vrensted – inden Rejsedigteren kunne stå af vognen i gårdsrummet på klostret sent om aftenen.
C. Bang Klitgaard døde 1877, slægtens familiegravsted kan endnu ses på Hune kirkegård.
Det gamle hotel er ændret og hedder nu Strandingskroen, og i sommermånederne hersker der endnu noget af fortidens liv her, ganske vist på en anden måde end da Rejsedigteren var her på et kort visit. |